Vlasy vnímáme především jako estetický prvek a symbol krásy,
jejich původní funkce ale je především termoregulační.

Podobně jako chlupy jsou i lidské vlasy tvořeny keratinem a obsahují látky jako uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek, jód, aminokyseliny, vodu a další složky.

Samotný vlas můžeme rozdělit na 2 části – z pokožky vyrůstající vlasový stvol a kořen vlasu. Vlasový kořínek je tvořen vlasovým váčkem obaleným vlasovými folikulami, mazovými a potními žlázami a cévním systémem zajišťujícím vyživování vlasu. Vlasový stvol sestává z vnější šupinaté vrstvy (kutikuly), kortexu neboli kůry, který tvoří většinu objemu vlasu a dřeně. Dřeň se nemusí vyskytovat v celé délce vlasů, ale často je u delších vlasů přítomna pouze u kořínků.

Vlas

VYPADÁVÁNÍ VLASŮ

Jistá míra padání vlasů je běžná a souvisí s životností jednotlivých vlasů. Vlas roste zpravidla 2-6 let a následně vypadne. Denně je běžné vypadnutí zhruba 70 až 100 vlasů. Nadměrné vypadávání vlasů může mít podobu vratného a nevratného vypadávání. Mezi nejčastější příčiny dočasného vypadávání lasů patří stres, těhotenství, nedostatek výživových látek nebo užívání některých léků. Důležité je si uvědomit, že k vypadávání může s ohledem na růstové cykly vlasů dojít až s určitým zpožděním po výskytu příčiny daného stavu – obvyklé jsou až 3 měsíce. Nevratné vypadávání vlasů pak bývá důsledkem činnosti mužských pohlavních hormonů případně některých onemocnění, jako je například trvalá alopecie. Obecně platí, že je vhodné množství vypadávaných vlasů přibližně sledovat a zpozornět v případě, že se jejich množství náhle zvýší.

Padání vlasů

POŠKOZENÍ VLASŮ

Vlas nemusí přímo vypadnout, především mechanickým (nešetrné rozčesávání, fénování, kulmování, žehlení, pevné spínání vlasů atp.) či chemickým (barvení, odbarvování, trvalá atp.) namáháním a vnějšími vlivy (slunce, vítr, mráz) může dojít také k poškození vlasového vlákna. Narušený vlas se pak vyznačuje zvýšenou křehkostí a náchylností k lámání a třepení, ztrátou lesku i objemu..

Jak stav vlasů zlepšit?

Pokud zaznamenáme zvýšené vypadávání nebo zhoršenou kvalitu vlasů, poskytnou první pomoc výživové doplňky s obsahem látek potřebných pro správný růst a kvalitu vlasů. Podstatné je, aby obsahovaly aminokyseliny, důležité pro tvorbu kreatinu, minerály jako křemík a zinek a vitaminy v čele s biotinem. Je nutné zdůraznit, že užívání těchto přípravků by mělo být dlouhodobé, alespoň několikaměsíční a čím dříve začnete problém řešit, tím lépe. Výživové doplňky můžeme doplnit také přípravky pro vnější péči zaměřenými na stimulaci vlasových váčků. Nejčastěji se jedná o šampony, séra či tinktury, obvykle s obsahem kofeinu a dalších vyživujících a ochranných složek. Důležité je dodržet doporučený způsob aplikace, především pak délku působení pečujících přípravků, aby se mohly účinné složky dostatečně vstřebat do pokožky. V případě, že ani při užívání specializovaných vlasových výživ a pečujících přípravků nedochází ke zlepšení stavu vlasů, je vhodné vyhledat dermatologa.